O nouă funcție Google Maps îi va scoate pe șoferi din sărite, dând peste cap toate indicațiile de navigație actuale. Noua funcție va afecta aproape jumătate din traseele calculate de Google Maps.
În curând, o funcție introdusă în aplicația de navigație dezvoltată de Google va da peste cap traficul și îi va scoate pe șoferi din sărite. Astfel, aplicația Google Maps va începe să direcționeze șoferii de-a lungul rutelor estimate să genereze cele mai mici emisii de carbon pe baza traficului și a altor factori, a anunțat marți compania. Noua funcție va fi lansată mai târziu în acest an în SUA şi va ajunge într-un viitor apropriat în majoritatea țărilor.
Cu excepția cazului în care utilizatorii dezactivează opțiunea, ruta implicită va fi cea „ecologică” atunci când traseul durează aproximativ același timp, a precizat Google. Atunci când alternativele mai poluante sunt semnificativ mai rapide, Google va oferi opțiuni și va permite utilizatorilor să compare emisiile estimate.
„Pentru aproximativ jumătate din rute, putem găsi o opțiune mai ecologică, cu un compromis minim sau deloc al costul de timp”, a declarat luni reporterilor Russell Dicker, director de produse la
Google, relatează Reuters.
Google a declarat că obține estimări relative ale emisiilor prin testarea diferitelor tipuri de vehicule și tipuri de drumuri, pe baza informațiilor de la National Renewable Energy Lab (NREL) al guvernului SUA. Datele privind calitatea rutieră provin de la mașinile sale Street View, precum și din imagini aeriene și satelitare.
Efectul potențial asupra emisiilor generate de această caracteristică este neclar. Într-un studiu realizat pe 20 de persoane la California State University din Long Beach, cercetătorii universitari au descoperit anul trecut că participanții au fost mai înclinați să ia în considerare emisiile de carbon în selectarea rutelor după ce au testat o aplicație care a arătat estimări.
Anunțul Google a inclus și alte modificări menite să protejeze mediul. Din iunie, va începe avertizarea șoferilor care urmează să călătorească în zone cu emisii reduse ale marilor orașe. În aceste zone (ULZ – Ultra Low Emissions Zone), unele vehicule sunt restricționate în țări ca Germania, Franța, Olanda, Spania sau Marea Britanie.
De asemenea, în lunile următoare, utilizatorii aplicației Maps vor putea compara mașinile, bicicletele, transportul public și alte opțiuni de călătorie în pagina principală a traseului, în loc să comute între diferite secțiuni.
Nu toate funcțiile noi introduse de Google Maps sunt atât de enervante. Spre exemplu, cele preluate de la Waze, printre care și raportarea radarelor, ar putea fi de un real folos șoferilor. Recent Google Maps a primit o actualizare care modifică semnificativ interfața pentru utilizarea în mașină.